IATF a aprobat o extindere globală începând cu 27 martie 2020, conform comunicatului postat pe site-ul acestora, a tuturor certificatelor IATF 16949 valabile în prezent. Extinderea cu 6 luni, adică 183 de zile calendaristice, se aplică fiecărui certificat valabil inclusiv și acelor certificate care sunt în prezent în stare de suspendare, prin urmare perioada de suspendare a acestora se va prelungi. Extinderea perioadei de valabilitate se poate verifica în baza de date globală IATF.
În acest context, organismele de certificare recunoscute de IATF nu sunt obligate să elibereze imediat certificatele noi. Acest document împreună cu actualizările automate în baza de date IATF și verificarea validității certificatelor IATF va furniza dovezi precum că certificatul este valabil peste data de expirare documentată tipărită în certificat.
Dacă organismul de certificare recunoscut de IATF trebuie să actualizeze certificatul din cauza unor modificări survenite, data de expirare revizuită se actualizează, în consecință și certificatul trebuie să fie încărcat în baza de date IATF.
Dacă o organizație certificată are nevoie de un certificat IATF 16949 actualizat, se recomandă să se contacteze organismul relevant de certificare recunoscut de IATF.
IATF a dezvoltat și aprobat o metodă de monitorizare pentru organismele de certificare și clienții acestora certificați IATF și care sunt afectați de actuala pandemie globală COVID-19 în urma comunicatului lansat în 27 aprilie 2020. Această metodă este denumită „Monitorizare IATF 16949” și este o metodă de solicitare a informațiilor de către organismele de certificare recunoscute de IATF clienților certificați IATF 16949 pentru a monitoriza și evalua de la distanță starea/statusul Sistemului de management al calității (QMS).
Monitorizarea IATF 16949 nu trebuie înțeleasă ca un „audit la distanță” (remote). Scopul său este de a monitoriza de la distanță starea/statusul sistemului de management al calității organizației clientului pentru a evalua eficacitatea continuă a acestuia conform cerințelor IATF 16949 în contextul pandemiei COVID-19 și pentru identificarea proactivă a riscurilor.
Monitorizarea IATF 16949 va fi planificată conform Regulii IATF 16949 Ediția a V-a –, 5.1.1 (pentru audituri de supraveghere și recertificare), în legătură cu „Exonerații și măsuri globale ale IATF ca răspuns la pandemia Coronavirus (COVID-19)”.
Clientul va furniza organismului de certificare informații privind planificarea auditului, așa cum sunt definite în Regulile IATF 16949 Ediția a V-a 5.7.1.
Durata monitorizării IATF 16949 va fi de cel puțin o zi (8 ore). În cazul în care nu vor putea fi revizuite toate informațiile la timp sau dacă acestea nu sunt suficiente, durata poate fi extinsă la peste o zi.
Auditorul (organismului de certificare) IATF 16949 care desfășoară activitatea de monitorizare IATF 16949 va analiza toate informațiile primite și va demara o concluzie. Organismul de certificare va emite clientului un raport de audit scris (draft sau final).
Raportul draft va include o descriere a recomandărilor echipei de auditori.
Opțiunile de recomandare includ:
- Monitorizare suplimentară IATF 16949;
- Monitorizarea IATF 16949 va înlocui auditul de supraveghere necesar anterior;
- Zile suplimentare necesare la următorul audit la fața locului.
Organismul de certificare va emite raportul final de audit în termen de 15 zile calendaristice și va introduce monitorizarea în baza de date IATF în termen de 20 de zile calendaristice. Rezultatele monitorizării pot fi utilizate pentru a identifica riscul la clienții organizațiilor. Riscul identificat va fi utilizat pentru a acorda prioritate site-urilor clienților pentru auditurile ulterioare la fața locului și creșterea zilelor de audit la fața locului când auditul acesta va deveni posibil datorită ridicării restricțiilor pandemice COVID-19.
În cazul în care clientul nu este în măsură să prezinte documentația necesară conform Regulii IATF Ediția a V-a, secțiunea 5.11.1, 5.11.2, IATF acordă o extensie suplimentară de maximum 90 zile calendaristice pentru toate etapele relevante necesare pentru a fi finalizate incluzând timpul pentru procesul rezolvării acțiunilor corective.
Mai multe informații referitoare la aspectele menționate în acest articol le regăsiți accesând site-ul iatfglobaloversight.org
Articol redactat de Sabău Florentina, trainer EMC Consulting
Surse articol : https://www.iatfglobaloversight.org/